Partnerschap in Duurzame Logistiek; Puzzelstukjes komen samen

Alfons Kuster, teamleider van de campus Mobility & Logistics van de Radboud Universiteit, heeft een diverse takenpakket: van groenonderhoud tot alle post en pakketten, alle logistieke stromen op de campus in goede banen zien te leiden. Hij werkt al 25 jaar op de universiteit, de eerste 22 jaar in de horeca. Een reorganisatie deed Alfons besluiten om een andere kant op te gaan. Dit bevalt hem goed, hij ervaart zijn werk als afwisselend en dienstbaar. De teams van Alfons zijn betrokken bij het project HealthyCityLab door de beleidsdoelstelling dat het transport op de campus duurzamer geregeld mag worden en het dieseltransport vervang

en wordt door groene varianten. Welke varianten dat zijn, daar experimenteren we mee.

Coolbike, de bezorgfiets in ontwikkeling

Alfons komt drie jaar geleden in contact met HealthyCityLab, als het onderzoek naar op de campus loopt naar het gebruik van fietsen om pakjes rond te brengen. Omdat de campus in 2025 een zero-emissie-zone wordt, is de switch naar schone transportmiddelen erg nodig. Een voorbeeld van zo’n onderzoek is dat van de Coolbike. Dit onderzoek is heel prettig verlopen. Er zijn veel verschillende partijen binnen de universiteit bij betrokken geweest; hierdoor is er veel kennis opgedaan. Wat tegenviel was dat de Coolbike bij de start nog niet capabel bleek te zijn om goed op de campus te functioneren, er moest nog veel aan worden aangepast. Daardoor is minder lang met een goed werkend model getest. Desondanks is er genoeg geleerd om later op door te bouwen

Microcars op weg naar duurzaamheid

Behalve fietsen zijn ook kleine elektrische auto’s, de zogeheten microcars onderzocht. Uit dat onderzoek bij de Radboud Universiteit is gebleken dat de microcar met name geschikt is voor personen. Voor pakketten bieden ze niet genoeg ruimte. Jammer voor de medewerker die spullen moet meenemen om elders op de campus bijvoorbeeld een reparatie te plegen. Maar ook hier weer, nuttige kennis opgedaan voor een betere logistiek in de toekomst.

De toekomst breekt aan

Inmiddels vallen er steeds meer puzzelstukjes van de verschillende onderzoeken van HealthyCityLab in elkaar, valt uit het gesprek met Alfons op te maken. Zo kan met de opgedane kennis het overkoepelende logistieke systeem van de Radboud Universiteit flink worden geoptimaliseerd. Barcodes, pakketkluizen, manieren van transport zijn enkele zaken die via het systeem kunnen worden gekoppeld, waardoor er veel efficiënter gewerkt kan worden.

Ook is de universiteit in afwachting van de komst van de Rytle.  De keuze voor deze pakketfiets is gebaseerd op de eerder opgedane kennis. Hiermee zullen pakketten naar alle waarschijnlijk goed over de campus vervoerd kunnen worden.

Na veel onderzoek is de universiteit klaar om een sprint naar de toekomst te trekken, terwijl ze in verbinding blijven staan met het dankzij HealthyCityLab opgebouwde netwerk. Want ook al kan de universiteit nu meer en meer de vruchten van het eerdere onderzoek plukken, door het delen van ervaringen kunnen de verschillende partners nog steeds van elkaar blijven leren.

Op naar de volgende vruchtbare samenwerking tussen de campuspartners!

Tim Kroesbergen (Tim Kroesbergen | LinkedIn) interviewt de onderzoekers binnen HealthyCityLab.

Over Tim

Tim Kroesbergen heeft een groot hart voor de kruising tussen technologie en de gezondheidszorg. Hij geeft advies hoe digitale zorgtechnologie de kwaliteit van leven van mensen kan verbeteren. Daarnaast is hij een voorvechter voor inclusie, onder andere met zijn podcast Inclusiecast Arnhem.