Yoram Clapper, Rene Bekker, Dennis Moeke en Wencke Eijkelkamp maken in hun artikel ‘De meerwaarde van datagedreven capaciteitsplanning in thuiszorg’ inzichtelijk hoe plannen op basis van data kan bijdragen aan het slimmer benutten van de beschikbare personele capaciteit in een thuiszorgsetting. De resultaten van eerste experimenten, laten zien dat met name de reistijd tot 42 procenten kan worden gereduceerd.

Door de toenemende vraag naar thuiszorg en het groeiend tekort aan medewerkers zijn veel aanbieders van thuiszorg op zoek naar manieren om de beschikbare personele capaciteit slimmer in te zetten. Het artikel illustreert hoe datagedreven capaciteitsplanning kan bijdragen aan het slimmer benutten van de beschikbare personele capaciteit. Hiervoor is gebruik gemaakt van praktijkdata en een geavanceerd Evolutionair Algoritme (EA).

De primaire focus van het onderzoek ligt op het bepalen van een dienstenpatroon en het maken van een taken- en routeplanning. Voor het meten van de prestaties van de planning is in het kader van deze studie gekeken naar de volgende drie prestatiematen: (1) reistijd, (2) wachttijd en (3) de uitloop van diensten. Op basis van data van drie verschillende thuiszorgteams in een stadswijk, een buitenwijk en het platteland is met inzet van het EA een alternatieve planning gemaakt.

De resultaten van een eerste numeriek experiment laten zien dat met name de reistijd aanzienlijk kan worden gereduceerd (tussen de 35 en 42 procent). Een bijkomend voordeel van het gebruik van een algoritme is dat de planning niet meer met de hand hoeft te worden gemaakt. Dit bespaart kostbare tijd van planners en/of zorgprofessionals.

Het artikel ‘De meerwaarde van datagedreven capaciteitsplanning in de thuiszorg’ is op 21 juni 2021 gepubliceerd in de Special Edition van de Logistiek+, Tijdschrift voor toegepaste logistiek. De opzet en eerste simulaties werden gepresenteerd tijdens de online RondeTafelDiscussie van de VLW 2020 op 27 november 2020.

Lees hier het volledige artikel